λίγα λόγια για το Lab 26

Η ιδέα του εργαστηρίου προέκυψε τον χειμώνα του 17/18 ,  κατά τη δημιουργία του πρώτου μας μουσικού project με τίτλο ‘’ Πείραμα 26 ‘’.  Tο project στον πυρήνα του ήταν μια σύμπραξη ατομικοτήτων, με κοινό γνώμονα την αυτοοργάνωση και την αντιεμπορευματικότητα. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, διάφορα άλλα άτομα αλληλεπίδρασαν με αυτό ώστε να φτάσει στην μορφή που έχει σήμερα. Πλέον πρόκειται για μια αυτοοργανωμένη ομάδα δημιουργίας, η οποία λειτουργεί οριζόντια με διαχειριστική συνέλευση ( η οποία καθορίζει το λόγο και τα πολιτικά χαρακτηριστικά), με στόχο την ελεύθερη έκφραση τόσο των ατόμων της όσο και των ατόμων που θέλουν να συνδιαμορφώσουν μαζί της. 

Στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε το χρήμα αποτελεί τον κύριο μεσάζοντα για την παραγωγή ( είτε αυτό είναι το μέσο είτε το υλικό) και τον απώτερο σκοπό του δημιουργού. Η βιομηχανία προωθεί νόρμες και πρότυπα για εύκολη και γρήγορη κατανάλωση με σκοπό να καλύψει τις πλασματικές ανάγκες που η ίδια έχει κατασκευάσει. Εμείς δε βλέπουμε βιοποριστικά τη δημιουργία, επιλέγουμε να μοιραζόμαστε με τον κόσμο γύρω μας αντίθετα από την καθιερωμένη λογική του κέρδους. Η ανάγκη μας για έκφραση δεν είναι άλλο ένα παρακλάδι της μισθωτής εργασίας, θέλουμε να είναι ένα μέσο για να δομήσουμε σχέσεις και περιεχόμενο που εναντιώνονται στο υπάρχον. Παράγουμε και προωθούμε το υλικό μας χωρίς μεσάζοντες, από τη δημιουργία μέχρι τη διακίνηση. Απέχουμε από την διάδοση των ιδεών μας σε μαγαζιά, που ως όφελος έχουν την ενίσχυση της τσέπης των αφεντικών, την συντήρηση πρακτικών βιαιότητας και την επίδειξη δύναμης και εξουσίας (μπραβιλίκια, ψαχτικές, face control ). Δεν θέλουμε να δημιουργούμε αποκλεισμούς και γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε να βρισκόμαστε σε χώρους που δεν υπάρχει αντίτιμο. Επιλέγουμε την ελεύθερη συνεισφορά καθώς εναντιωνόμαστε στις εμπορευματικές σχέσεις, θέλοντας να απαλλαχθούμε από την κυρίαρχη διαμεσολάβηση του χρήματος. Η ελεύθερη οικονομική συνεισφορά δεν υποχρεώνει τα άτομα, καθώς τα ίδια επιλέγουν για το πόσο και αν θα συνεισφέρουν οικονομικά. Αυτό οδηγεί στη διαμόρφωση ελεύθερων σχέσεων απαλλαγμένων απ’ τη λογική του ανταλλάγματος. Με την παρουσία μας στηρίζουμε πλατείες, πάρκα, καταλήψεις και γενικότερα αυτοοργανωμένους χώρους και τους υπερασπιζόμαστε  από τους φασίστες και τους μπάτσους. Από αντεθνική και αντικρατική σκοπιά διεκδικούμε το δημόσιο πεδίο ενάντια στους καταπιεστές μας και προσπαθούμε να γίνει χώρος δράσης και δημιουργίας σε κάθε καταπιεσμένο υποκείμενο. Ανάμεσά μας δεν υπάρχουν διαχωρισμοί  και ιεραρχίες. Με την αλληλεπίδρασή μας  παράγουμε λόγο και δράση με συλλογικούς όρους. Επιθυμούμε την δημιουργία μιας κοινής κουλτούρας απομακρυσμένης από την αναπαραγωγή σεξιστικού, ομοφοβικού, τρανσφοβικού και  ρατσιστικού περιεχομένου. Βρίσκουμε νόημα στη διαφορετικότητα των ατόμων μακρυά από την αποστείρωση της κανονικότητας.

 Ως Lab 26 ενδιαφερόμαστε για άτομα που θέλουν  να δημιουργήσουν πλάι μας κ δεν αποσκοπούμε σε απρόσωπες δημιουργίες και περιεχόμενα. Μας ενδιαφέρει η συνδιαμόρφωση των ατόμων τόσο σε δημιουργικό όσο και σε σχεσιακό πλαίσιο.

Επικοινωνία :

lab26@riseup.net

thelab26.wordpress.com